W trosce o Twoją wygodę używamy cookies. Dlaczego cookies są dobre?

 

Jestem na diecie bezglutenowej 10 lat. Zaczynając przygodę z dietą  produkty nie były tak łatwo dostępne jak są teraz. Zdobycie mąki gryczanej ze znakiem przekreślonego kłosa było nie lada wyzwaniem. Popularne były mieszanki mąk – do chleba, na ciasto naleśnikowe, pierogowe i tak dalej i tak dalej. Jednak mieszanki mąk nie sprawdziły się w moim przypadku, ponieważ nie były to tylko mąki, ale także inne dodatki- gumy, siemię lniane, emulgatory… 
Jestem na diecie bezglutenowej 10 lat. Zaczynając przygodę z dietą  produkty nie były tak łatwo dostępne jak są teraz. Zdobycie mąki gryczanej ze znakiem przekreślonego kłosa było nie lada wyzwaniem. Popularne były mieszanki mąk – do chleba, na ciasto naleśnikowe, pierogowe i tak dalej i tak dalej. Jednak mieszanki mąk nie sprawdziły się w moim przypadku, ponieważ nie były to tylko mąki, ale także inne dodatki- gumy, siemię lniane, emulgatory… 
W zasadzie zrezygnowałam z pieczywa. Czasami zjadałam wafle ryżowe lub kukurydziane. 
Kilka razy próbowałyśmy z mamą upiec chleb, ale po kilku nieudanych próbach stwierdzałam, że chleb nie jest mi potrzebny do szczęścia. 
Jednego dnia powiedziałam, że marzy się zjedzenie ciepłego chleba, z chrupiącą skórką z masłem… I tak po raz kolejny mama wkroczyła do akcji! 
Chlebek jest idealny. Wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Można go pokroić na kromki, wsadzić do zamrażarki i wyciągać kiedy ma się ochotę na pieczywo. 
Ważne jest, aby nie zachować proporcję przyrządzając ciasto, a później nie ruszać go, aż wyrośnie. 
Łapcie przepis na chleb „ dla Marysi”! :) 
 
Dlaczego dla Marysi? A dlatego, bo chleb musiał nie mieć żadnych alergizujących mnie składników, czyli: glutenu, mleka, przetworów mlecznych, jajek, siemienia lnianego. 
 
Składniki ( 2 keksówki): 
0,5 kg mąki gryczanej
½ szklanki trzech różnych mąk: ryżowej, kukurydzianej, amarantusowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej 
1 torebka (7g) drożdży bezglutenowych
1 łyżka cukru trzcinowego lub erytrolu 
1 łyżeczka soli 
2 łyżki oleju rzepakowego
ok. 2 1/3 szklanki letniej wody
 
Przygotowanie: 
Suche składniki ( mąki, cukier, sól i drożdże) dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać olej oraz wodę. Wymieszać. Ciasto ma być kleiste i rozciągliwe. 
Foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. 
Odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć. 
Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. 
Można dodatkowo dodać nasiona, orzechy, suszone owoce- co kto lubi :) 
Ja posypuję chlebek suszonym słonecznikiem lub nasionami chia, czasami dodaję suszoną żurawinę lub pestki dyni. Wszystko zależy od tego na co akurat mam ochotę. 
Chlebek doskonale smakuje na ciepło z masłem klarowanym i powidłami śliwkowymi- oczywiście własnej roboty! :) 
 
SMACZNEGO!

Skontaktuj się ze mną!

 

Dietetyk Kliniczny mgr Maria Legutko

 

Nowy Targ

Intermed

ul. Wojsk Ochrony Pogranicza 8A
34-400 Nowy Targ

 

Frydman

ul. Jana Pawła II 31
34-435 Frydman

 

Centrum Medycze "Batorego"

al. Batorego 77
33-300 Nowy Sącz


tel.: 609 390 353
maria@legutko.pl

Możliwość dojazdu do pacjenta - wizyta + koszt dojazdu.

 

 

Napisz do mnie

Znajdź mnie!

do góry
do dołu