W trosce o Twoją wygodę używamy cookies. Dlaczego cookies są dobre?

Przyznam się, że często zastanawiam się co tak naprawdę chcę robić w życiu. Jedno jest pewne, chcę robić coś co jest związane z moją pasją- dietetyką, a raczej jedzeniem i odżywianiem. 
Myślałam, że większość swojego czasu i energii włożę w bloga. Zaczęłam szukać stron internetowych o zdrowym odżywianiu, sporcie, gotowaniu. Okazało się, że jest ich tysiące! 
Przyznam się, że często zastanawiam się co tak naprawdę chcę robić w życiu. Jedno jest pewne, chcę robić coś co jest związane z moją pasją- dietetyką, a raczej jedzeniem i odżywianiem. 
Myślałam, że większość swojego czasu i energii włożę w bloga. Zaczęłam szukać stron internetowych o zdrowym odżywianiu, sporcie, gotowaniu. Okazało się, że jest ich tysiące! 
Przepisy wegetariańskie? O nie, nie… teraz tylko wegańskie. 
Sport jako hobby? Oczywiście, tylko na profesjonalnym poziomie. 
Zdrowie? Od zaprać po plamicę alergiczną- „okiem dietetyka”.  
Moja pierwsza myśl- o matko! Chyba najwyższa pora zweryfikować swoje plany, bo rynek jest zapchany życiem FIT i poradami. 
 
A co mi tam! Kto będzie chciał to przeczyta, a ja postaram się zrobić to po swojemu. 
 
W przypływie dobrego nastawienia poszłam do kuchni zrobić coś pysznego. 
Jestem dietetykiem, któremu ciężko utrzymać wagę, bo uwielbiam eksperymentować przy garach. 
A wiadomo, wszystkiego trzeba spróbować, żeby nikogo nie otruć :P 
 
Przygotowałam dla Was Murzynka, czyli bardzo popularne ciasto czekoladowe, tylko w tej modnej wersji- bez glutenu, mleka, nabiału i jaj. Zdrowe i czekoladowe! To lubię najbardziej:) 
Nawet mój mąż uznał, że ten murzynek smakuje jak ten „normalny” . To stwierdzenie jest gwarancją, że ciasto zniknie w mgnieniu oka. 
A ja gwarantuję, że to cudo zawsze wyjdzie pyszne, pulchne i rozpływające się w gębie! 
 
Miłego eksperymentowanie! 
 
 
SKŁADNIKI ( keksówka) : 
 
2 banany ( najlepiej dojrzałe)
½ szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki mąki z tapioki lub ziemniaczanej 
3 łyżki kakao 80%
½ szklanki cukru ( może być trzcinowy lub kokosowy) Ja użyłam erytrolu. 
1 łyżka cynamonu 
100 ml mleka roślinnego ( np. migdałowego) 
4 łyżeczki nasion chia ( należy ja zalać gorącą wodą, tak aby powstał żel) 
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1  łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody oczyszczonej. 
Dodatkowo można dodać: niemielone ziarna kakaowca. 
 
PRZYGOTOWANIE: 
 
Suche składniki dokładnie ze sobą wymieszać. W oddzielnym naczyniu rozgnieść lub zmiksować banany i dodać mleko, nasiona chia. Suche produkty zmieszać z mokrymi, tak aby powstała jednolita masa. Na końcu dosypać ziarna kakaowca. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. 
 
* Nasiona chia możemy zamienić na jajka ( 2 sztuki) – jeśli ktoś nie ma na nie alergii:) 
 
 

Skontaktuj się ze mną!

 

Dietetyk Kliniczny mgr Maria Legutko

 

Nowy Targ

Intermed

ul. Wojsk Ochrony Pogranicza 8A
34-400 Nowy Targ

 

Frydman

ul. Jana Pawła II 31
34-435 Frydman

 

Centrum Medycze "Batorego"

al. Batorego 77
33-300 Nowy Sącz


tel.: 609 390 353
maria@legutko.pl

Możliwość dojazdu do pacjenta - wizyta + koszt dojazdu.

 

 

Napisz do mnie

Znajdź mnie!

do góry
do dołu